Ramazan Ayı hoşgörü ayıdır. Dünyevi hırslarından arınan kişiler, çevresindeki insanlara karşı çok daha merhametli ve anlayışlı olur. Paylaşım ve yardımlaşma ayıdır. İftar sofralarında bir araya gelen komşular, birbirleriyle uzun uzun sohbet imkanı bulur. Aynı zamanda tüm aile bireylerinin toplandığı o sofralara lezzet katan ramazan pidesine ister ramazan ayında isterseniz de diğer aylarda da yapabilirsiniz. Yani evde de hazırlanabilir ramazan pidesi, fırından sıcak çıkmış pideyi aratmaz.
Porsiyon Sayısı | : 2 adet |
Hazırlama Süresi | : 20-25 dakika |
Pişirme Süresi | : 20-25 dakika |
Hamuru için
3,5 su bardağı un
1,5 su bardağı su
6 gr. yaş maya
1 silme tatlı kaşığı tuz
Tuzu çözdürmek için
1/3 su bardağı su
Altı ve üzeri için:
1 su bardağı yulaf kepeği
Üzeri için
1 adet yumurta sarısı
1/2 su bardağı yoğurt(sulu bir kıvamda)
1/2 çay bardağı su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzerini süslemek için
1 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığı çörek otu
Hazırlanışı
Derince bir kaba 1,5 su bardağı oda ısısındaki suyu alın ve içine mayayı katıp silikon bir spatula ile maya eriyene dek karıştırın.
Unu başka bir kaba alın ve ortasını çukurlaştırın. Mayalı suyu unun ortasına ekleyin ve spatula ile karıştırarak una yedirin.
Yarım su bardağından bir parmak eksik suya tuzu katın karıştırın ve bunu da ekleyip tekrar karıştırın.
10 dakika kadar karıştırın ve hamuru tezgaha alıp, tezgaha vurdurarak yoğurun. Ele oldukça yapışan bir hamur olacak ekstra un eklemeyin.
Hamur elinize daha az yapışmaya başlayınca etrafına biraz un serpin ve hamuru ikiye kesip, iki hamur topu yapın.
Bu topları üst üste koyup bastırın ve tekrar ikiye bölüp, tekrar iki top yapın. Bu şekilde 3 kere ikiye bölüp üst üste alın ve en sonunda 2 hamur topunu ılık bir yerde üstü örtülü olarak 2 saat mayalanmaya bırakın.
Üzeri için gerekli tüm sos malzemeleri bir kapta çırpın.
Bir tahtaya yulaf kepeğini serpin ve mayalanma süresinin sonunda, hamur toplarından birisini onun üstüne alıp, ıslattığınız ellerinizle pide şeklinde açın.
Bir servis tabağı büyüklüğünde açtığınız hamura yine parmağınızla kenar ve üstüne kare şekiller yapın. Yumurta sarısı, yağ, yoğurt, su karışımını bir fırça ile üstüne sürün ve susamla çörek otu serpin.
Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine pidenizi kaydırarak alın. Daha önce alt üst rezistans programını seçtiğiniz Bari fırınınız 230 derecede yaklaşık 15 dk. iç ısıtma yaptıktan sonra 5 dakika pişirin ve sonra Bari fırın ayarını 200 dereceye indirip, 15 dakika daha kontrollü olarak pişirin.
Sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun.
Comments